Har du tjek på din fejlstrømsafbryder?

Hvad er en fejlstrømsafbryder?

Mange er nok ikke klar over, hvad en fejlstrømsafbryder er, og hvilken funktion den har. Men den har en meget vigtig funktion, der betyder, at vi med ro i sindet kan begå os i hjemmet blandt teknik og belysning. Det er nemlig den, der slår alt strøm i vores hjem fra, hvis der er ubalance mellem indadgående og udadgående strøm. Kommer der mindre strøm ud fra vores installationer, betyder det at strømmen kan være udledt et andet sted – og for eksempel give en beboer i hjemmet stød.

Fejlstrømsafbryderen findes i vores el-skab, og den er dermed vores sikkerhed for ikke at modtage livsfarlige stød, hvis der skulle opstå fejl med vores el. Det er lovpligtigt at have en fejlstrømsafbryder installeret i alle hjem, og det er vigtigt, at alle fra tid til anden tjekker om fejlstrømsafbryderen virker i eget hjem.

Sådan tjekker du om den virker

Det er meget nemt at tjekke om din afbryder virker, som den skal, og det er en god idé at teste den et par gange årligt. Du kan afprøve fejlstrømsafbryderen ved at teste om den går i afbrudt tilstand, når du trykker på T. Springer afbryderen ikke automatisk til afbrudt tilstand, betyder det, at der er noget galt, og det skal tjekkes af en autoriseret elektriker.

Men i de fleste tilfælde vil afbryderen slå fra med det samme, og her skal du manuelt sørge for at slå den til igen ved at rykke den tilbage.

Det er lovpligtigt at have en afbryder installeret i dit elskab. Har du tvivl om dit lever op til lovkravene eller kan du ikke selv tjekke din afbryder, anbefaler vi hos GSR-Teknik, at du kontakter en el-installatør, der kan sikre, at dit elskab er sikkert.

Det er kun en autoriseret el-installatør, der må arbejde med HFI og HPFI afbrydere, da det er meget vigtigt, at det udføres korrekt, så der ikke opstår problemer med fejlstrømsafbryderen. Det er derfor vigtigt, at man ikke begiver sig ud i et gør-det-selv arbejde – det kan have alvorlige konsekvenser.

Har du HPFI?

Din el-installation kan være af to typer – HFI eller HPFI, og det vil fremgå tydeligt på relæet, hvilken type du har. Har du et HFI relæ, der er mere end 10 år gammel, eller er du i tvivl, er det altid en god idé at kontakte en autoriseret el-installatør. Hvis det har været i boligen i længere end 10 år, kan en elektriker sikre en udskiftning til HPFI, der er bedre egnet til nutidens elektronik.

Det er vigtigt ikke at gå på kompromis med din egen sikkerhed, når det kommer til el-installationer i dit hjem. Har du tvivl eller spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os, så vi kan give dig vores rådgivning og et sikkerhed med en fejlstrømsafbryder – der fungerer.